Detaljna cosplay pravila za 4. FantaSTikon

Maškare danas vladaju cijelim gradom, a kako to izgleda kad zavladaju cosplayeri, dođite vidjeti na 4. FantaSTikonu 16.-18.3. na FESB-u kada vas zadnjeg dana konvencije u 15 sati očekuje veliko cosplay natjecanje.

Pravila za cosplay natjecanje su sljedeća:

° Prihvatljivi kostimi
Prihvatljivi kostimi moraju biti izrađeni po uzoru na postojećeg lika iz knjiga, filmova, serija, igara, animea, pjesama i slično. Prihvatljive teme kostima obuhvaćaju sve podžanrove fantasyja i znanstvene fantastike (da, tu ubrajamo i ostale žanrove ako djelo i sam kostim imaju elemente fantasyja i znanstvene fantastike; originalni likovi, fan art, gjinka likovi i likovi iz religijskih tekstova se za ove svrhe neće razmatrati).

° Prijave na natjecanje
Cosplayeri se mogu prijaviti na Info pultu konvencije do subote u 18 h. U prijavama je obvezno navesti vlastito ime i prezime, naziv lika te sliku ili online referencu na lika. Natjecanje će započeti u nedjelju u 15 h, a isti dan u 17 h proglasit ćemo pobjednike. Svaki je natjecatelj dužan predstaviti se žiriju i to u kostimu u kojem se natječe u nedjelju u vrijeme i na mjestu koje ćemo posebno objaviti neposredno prije konvencije, a radi ocjenjivanja prije samog natjecanja. Cosplayer koji propusti prethodnu procjenu ispada iz natjecanja. Prijaviti se ne mogu pobjednik natjecanja od prethodne godine te članovi žirija za ocjenjivanje kostima u tekućoj godini.

° Ocjenjivanje kostima
Kostime će ocjenjivati žiri sastavljen od 4 člana. Barem jedan član mora biti iz Izvršnog odbora Udruge F&ST. Drugi član može, ali ne mora biti pobjednik cosplay natjecanja s prethodnog FantaSTikona (pobjednik sam odlučuje hoće li prihvatiti ovu dužnost). Ostale članove bira Vijeće FantaSTikona koje organizira konvenciju tekuće godine.

° Kategorije nagrada
Natjecatelji mogu nositi više kostima za trajanje konvencije. Ocjenjuje se samo prijavljeni kostim, kojeg su natjecatelji dužni nositi u nedjelju na dan natjecanja.
Zbog jednostavnosti, a s tendencijom promjene kako se konvencija bude razvijala, nagrade su Prvo, Drugo i Treće mjesto te Honorable mention.

° Kategorije za ocjenjivanje po prioritetu:
1. Umijeće izrade kostima (šivanje, izrada propa, oklop i slično) – 50% ocjene
2. Uživljenost u lika (roleplay) – 25% ocjene
3. Performans pred publikom i žirijem – 25% ocjene

Vidimo se u ožujku!